Böhmerwald, een onbekend pareltje in Oostenrijk

Böhmerwald, een onbekend pareltje in Oostenrijk

Piste dwars door het besneeuwde naaldbos.

Onlangs verbleef ik in een van de mooiste wouden van Europa; het Böhmerwald in Oostenrijk.

Op slechts 8 uur rijden van Utrecht ligt een voor de meeste Nederlanders totaal onbekend ski gebied, het is zelfs zo onbekend dat mijn persoonlijke bijbel “de ski-atlas”er geen melding van maakt. Gedurende mijn wintersportweek kom ik er al snel achter dat dit gebied absoluut een plekje in de atlas verdient en wel om één heel belangrijke reden; het snowboarden  (of skiën) door dit stuk natuur is echt een unieke ervaring.  (Tevens is het gebied zowel qua pistekaarten, verblijf als horeca zeer betaalbaar)

In het woud zijn verschillende ski-gebiedjes. Ik kies voor een van de grootste “Hochficht”.  Een volwassenen ski-pas voor 5 dagen kost 146 euro. Na mijn verblijf in het Zwisterse Zermatt is dit een verademing. (de gebieden zijn qua grootte etc. geheel niet vergelijkbaar).  Met 9 km blauw, 10 km rood en 1 km zwarte pistes is het gebied compact. Door de prachtige natuur en een aantal pistes met zeer veel haakse bochten biedt het voor mij een prachtige ervaring en voldoende uitdaging. Tevens kun je diverse pistes aan elkaar plakken waardoor je ongemerkt een behoorlijke tijd in de sneeuw kunt skiën of snowboarden zonder een lift te hoeven te pakken.

Iedere vakantie probeer ik voor mijzelf een speciale uitdaging te zoeken. Hochficht biedt één zwarte FIS slalom afdaling waar je als er geen wedstrijden zijn gebruik van kunt maken.  Ondanks dat het hier een zeer steile afdaling betreft is het prima te doen, in volle vaart (de I-ski tracker gaf 82 km aan) slalom ik het parcours en koester ik mij bij de gedachten dat als ik de bocht uitvlieg er genoeg bomen staan om mij tegen te houden. Absoluut hoogtepunt voor mij is echter een smalle (en compleet uitgestorven) bosroute. Het pad gaat diep het woud in en terwijl je afdaalt zie je het type begroeiing om je heen veranderen, een prachtige en unieke ervaring.

Voor een culinaire ervaring hoef je niet naar Hochficht te gaan (zelf zou ik wel graag een gebaksontdekkingsreis willen adviseren). Er zijn drie piste Horeca gelegenheden. De Ski arena Hochficht is splinternieuw (en zeer groot) maar lijkt er vooral op gericht te zijn om veel mensen in korte tijd eten en drinken te geven. Op de Reischiberg ligt een klein restaurantje welke een beetje een après-ski gevoel geeft (met de nadruk op een beetje) en een leuk buiten terras heeft.  Mijn persoonlijke favoriet is het restaurant op de Zwieselberg; klein, zeer gezellig en pracht buiten terras met lekkere lounge stoelen. (ook wandelaars kunnen hier met de lift komen).

Buitenterras Zwieselberg

Om Hochficht heen zijn zeer veel kleine plaatsjes, zowel in Oostenrijk zelf (bv Klaffer) als een paar kilometer verder over de Duitse grens (bv Neureichenau en Altreichenau). De plaatsjes hebben allen volop langlauf mogelijkheden en op diverse plekken kun je gezellige stube (soort kroegje) vinden. Wie even zoekt via internet vindt al gauw een leuke en betaalbare accommodatie.

Samenvattend is Hochficht gelegen in het Böhmerwald een echte aanrader voor de wintersporter die op zoek is naar betaalbare vakantie (ook voor het hele gezin, zie o.a. www.hochficht.at voor actuele prijzen) in een prachtig natuurgebied. Verwacht geen enorme apres-ski maar wel een heerlijke gastvrije ervaring.

 

 

 

Nieuw outfitje (Winkel in Hochficht arena)

 

Snowboardblog was here

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: