Gornergrat Bahn, geschiedenis per snowboard

Gornergrat Bahn, geschiedenis per snowboard

Soms is de reis net zo mooi als de bestemming, een gezegde dat zeker geldt voor de tocht die mij vandaag te wachten staat.

Om zeven uur meldt de wekker zich om maar als eerste het maagdelijk witte bergtapijt te kunnen betreden.  Op slechts een steenworp van het appartementje in hartje Zermatt bevindt zich de fenomenale Gornergrat Bahn. Bij het zien van de losse prijs (70 euro) prijs ik mij rijk dat deze Bahn bij mijn skipas inbegrepen is.

Terwijl ik de prachtig gerestaureerde rijtuigen uit begin 19e eeuw bewonder start de lange klim naar boven.  In de tocht legt de trein slechts 9 km af maar stijgt wel naar een ongekende hoogte van 3089 meter. De tocht voert mij langs de rand van Zermatt dwars door de bossen steeds hoger op.  Als ik goed kijk zie ik her en der nog een Gems door de besneeuwde bossen lopen. Langzaam verandert het landschap in een grote sneeuwtoppen verzameling. Eenmaal aangekomen bij het hoogste punt sta ik ook in oog met een van mijn bucketlist locaties; het Kulm hotel (maar nog even sparen). Voor vandaag hou ik het bij een koffie met gebak (ergens anders in Europa kun je voor de prijs hiervan een hotel overnachting boeken).  Het uitzicht vanaf het Kulmhotel (met sterren uitkijk) is ongekend. Samen met mijn reisgenote besluiten we ’s avonds pas in het donker terug te gaan zodat we de heldere sterrenhemel kunnen gaan bekijken en het prachtig in kerstsfeer verlichtte Zermatt.

Terwijl ik mijn board vastgesp besef ik mij dat ik door de vroege start de mogelijkheid heb de enorme hoeveelheid pistes die vanaf Gornergrat starten allemaal vandaag te doen. Het is een grote diversiteit aan pistes maar een ding hebben ze allen gemeen; er gaat ongeveer niets in brede vorm rechtuit. Het zijn heerlijke parcours om in volle vaart te curven door de bochten steeds verder richting het dal. Uniek (maar ook doodeng) is een paar honderd meter lang pad dat slechts 3 meter breed is met aan de ene kant letterlijk de Gurnergrat baan naast je en aan de ander kant een meer dan twee kilometer diep ravijn waarbij een gespannen koord mij van de ondergang zou moeten redden?
Op de Gornergrat mag een stop bij het Iglo dorp niet ontbreken. Dus even lui in een ligstoel in het zonnetje op adem komen.

In de zon bij het Iglodorp in ZermattIglodorp Zermatt Zwitserland

Aan het einde van de dag geniet ik in het Kulmhotel met een drankje nog na van de zonsondergang en zie ik tot mijn eigen verbazing op mij iSki tracker (gratis de downloaden in de app store) dat ik bijna 80 km afgelegd heb.

Afdaling bij Gornergrat
Afdaling bij Gornergrat

Moe maar voldaan dalen Wanda (zij heeft prachtige wandelingen gedaan en foto’s gemaakt) en ik af in het donker naar Zermatt om nog even lekker een hapje te gaan eten voordat we aan de welverdiende nachtrust beginnen.

ondergaande-zon-matterhorn
Avond uitzicht op Matterhorn Foto met dank aan mijn reisgenote ; blogster WandaWandelt

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: