Hoe kies je de juiste skibril?

Hoe kies je de juiste skibril?

Niks zo veranderlijk als het weer en dat geldt zeker ook als je op wintersport bent. Het kiezen van de juiste skibril is dus van groot belang. Daar waar je aan het begin van de dag op een buitenterrasje nog heerlijk van het zonnetje en een apfelstrudel kan genieten is het zomaar mogelijk dat je in de middag door een dikke sneeuwbui heen moet boarden of skiën. Net als in het gewone verkeer is hierbij behoudt van goed zicht een essentieel onderdeel van jouw veiligheid en die van andere pistegebruikers. Voor op de piste heb je zowel gesloten skibrillen (met de bekende foam laag welke nauw op het gezicht aansluit) als zonnebrillen welke speciaal geschikt zijn voor gebruik op de piste.

De skibril beschermt je ogen

De skibril is, zoals een helm en rugprotector, een belangrijk onderdeel van je persoonlijke bescherming tijdens je wintersportvakantie. Door de witte sneeuw wordt UV licht van de zon extra sterk weerkaats waardoor je ogen schade op kunnen lopen, de skibril beschermt hier tegen. Bij koude, wind en sneeuw kunnen je ogen ook beschadigd raken, het is dan verstandig om voor een goed dicht model skibril te kiezen. Bij zeer mooi weer kun je kiezen voor een type zonnebril welke speciaal geschikt is voor op de piste.

Aandachtspunten bij het kiezen van je skibril;

  • Moet goed bij de helm passen

Als de bril niet goed aansluit bij je helm kunnen er tochtkieren ontstaan waardoor je ogen alsnog kunnen beschadigen en er kan bijvoorbeeld condens in de bril ontstaan (wat je zicht belemmerd). Neem dus altijd je helm mee als je een skibril gaat uitzoeken. Let er ook goed op of het een kinder-, dames- of herenbril betreft daar deze qua vorm & grootte verschillend kunnen zijn.

  • Lenstypes

De vele lenskleuren kunnen nogal eens verwarrend overkomen als je een bril uit gaat zoeken. Over het algemeen geldt; des te donkerder de lens des te beter deze beschermt tegen de zon. Er zijn diverse brillen op de markt waarbij je eenvoudig van lens kan wisselen wanneer het weer verandert.

  • Beschermingscategorie

De lenzen van de skibrillen (zowel model “zonnebril”als “gesloten”) hebben een beschermingscategorie (een CE normering), deze zijn genummerd en lopen van 1 tot 4. De brillen met 3 en 4 zijn het meest geschikt voor de zonnige dagen (let op 4 is niet geschikt om mee auto te rijden!). De lagere waarden zijn geschikt voor bijvoorbeeld bewolkte of mistige dagen.

  • Cilindrische en sferische lezen

In de vorm van de lenzen kunnen ook verschillen zitten. Brillen met de cilindrische lenzen zijn iets goedkoper maar geven een licht vertekenend beeld. De sferische lenzen hebben een hoger prijskaartje maar geven dan ook een breder en minder vertekend beeld.

Mocht je nog vragen hebben laat je dan goed voorlichten door de vakspecialist.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: